woensdag 18 februari 2009

Ketz weg


Er wordt hard gewerkt op het Veemarktterrein. Op de punt van het terrein ligt café-zalencentrum Ketz. Over een tijdje, als de crisis door het dal is, wordt er ontspannen gewoond. Door hippe mensen, nieuwe Achterhoekers. Ook op het terrein van Ketz.

Ketz is er al vanaf 1936. Dat lijkt heel wat, maar er staan veel oudere huizen in de buurt. Logisch, want je begint geen café als er geen klanten zijn. Maar naar Ketz kwamen niet alleen mensen uit de buurt. De laatste tijd al helemaal niet, want Ketz was carnaval. Maar ook biljart. En daar hoort een sanseveria bij. Biljarters ontvluchten het gekakel van de vrouw. Als een soort herinnering aan thuis staat daarom de sanseveria (vrouwentong) in de vensterbank. Opdat ze voorlopig nog maar niet terug gaan.

Maar Ketz was ook bekend van het Achterhoekse feest. Om half acht aan de koffie en om acht uur het bier. Dansen, hoogleven en polonaise. Een leeg glas bestond niet. In een zekere levensfase heb je het er helemaal mee gehad. Zeker met de koffie-met-broodje om half twaalf. Dan naar huis met de bob op de bijrijdersplaats, want rijden ging nog makkelijk. Waarvoor waren die broodjes en koffie anders bedoeld?

Zo hoorde dat, maar al steeds minder. Straks ook niet meer bij Ketz.

Wie behoedt dan nog de Achterhoekse cultuur? Waar is dan nog de wereld die je zelf al lang uit hebt verlaten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten